ROTARY CLUB PAZARDZHIK - BULGARIA

Our Projects

Home
Our purpose
ROTARY MARATHON
MARATHON-Map
MARATHON-Rules
MARATHON-Registration
MARATHON-Results
MARATHON - Photo
Contact Us
Our Projects
Our Program
Members Page
News
Links

pokana1.jpg

kula1.jpg

kula.jpg

kulata-2.jpg

kula-3.jpg

            ПРОЕКТ: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТАРАТА                  
          ЧАСОВНИКОВА КУЛА
 

Дарителска сметка за кулата:

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG40UNCR70001516768756

 

Стара часовникова кула отпреди близо три века ще бъде издигната наново в Пазарджик по инициатива на Ротари клуб Пазарджик. Проектът за кулата е дарение от арх. Христо Герасимов и е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата.
Старата градска часовникова кула в Пазарджик е била построена през 1741 г. като част от най-големия в българските земи Куршум хан, издигнат през 1574 г. От нея сега е останала част от каменните основи на кулата, които са на височина около 5 метра над терена. Те представляват квадрат със страна 4.75 м. Зидовете до 4 м са от ломен камък на варо-пясъчен разтвор с кръстата връзка, ъглите са от големи дялани камъни. Следва клетъчна зидария с редуване на тухли, стар формат в няколко реда, с плътна фугировка, която оставя видимо само лицето на по-релефните камъни.
Днес кулата е разположена в южния край на площад "Съединение". Тя е донякъде в ос на улицата "Гладстон".
В хода на работата на проекта арх. Герасимов се е сблъскал с липсата на информация и на архивни документи за кулата. И досега не е ясно оригиналът дали е бил шестостен, осмостен, дванайсетостен или нещо друго. Наложило се е да разработят всички варианти,за да се приеме, че новата кула ще е осмостенна. Наклоните по кулата също са били спорен въпрос.На база на сведенията, достигнали до нас – една фотография, направена от проф. Иван Батаклиев, и няколко описания, градската часовникова кула ще бъде изградена максимално близо до първоначалния си вид.
Според проекта, чието изпълнение трябва да завърши през 2010 година, на първото ниво се запазват основите на височина 90 см над терена. Следва постаментът, който също е запазен почти целият, висок  е 590 см, включва и корниз. Тук се намира първата стълба. Трето ниво е високо 305 см и е с формата на пирамида. Тук на мястото на стария часовник ще се постави скулптора на св. св. Константин и Елена, покровители на Пазарджик.Четвърто ниво има височина 984 см, то е призма с осем страни, вътре има стръмни вити стълби, а отстрани са прозорчетата – мазгали.
На петото ниво са разположени механизмите на часовниците, те са четири, към всички географски посоки. Тук се намира и площадка за механика и обслужване, оградена с дървена конструкция и леки стени. Следва дървен покрив, обшит с медна ламарина и завършващ с пик. Общата височина на кулата е 27 м.
Циферблатът и механизмът на часовника са били разположени сравнително ниско, на кота около 8.00 м, поради тази причина неговото място в новата кула ще е в най-високата част на кулата. Предвид дистанцията от около 270 години от построяването  на часовника и променената контактна зона, която е със сравнително висока сключена застройка, се налага мястото на часовника да бъде сменено.Материалите за фасадите са каменна зидария и бяла мазилка за кулата. В кулата има много специфични детайли, надписи, фризове от камък и елементи на архитектурния синтез.
Според предварителните изчисления за самото строителство ще са нужни около 100 хил. лева. Ротари клубът в Пазарджик е поел инициативата за възстановяването на тази забележителност и събира средства чрез различни мероприятия: търгове, томболи, индивидуални дарения. Напечатани са няколко хиляди талона по 2 и по 10 лева, с които се събират пари от пазарджиклии.Открита е и отделна дарителска сметка за кулата. Върху плоча ще се изпишат имената на най-големите дарители.

Запазени сведения за кулата
Знае се точната година на изграждането на Градския часовник - това е 1741 г. Този факт е бил написан върху плоча на градския часовник. Надписът гласял: "Честния Ибрахим ага Хайрулов ни удостои с направата на този часовник, който бие час по час и весели града." По-долу се цитира годината на построяване на часовника по турското летоброене - 1154.
Градския часовник е бил част от най-големия в българските земи Куршум хан, построен през 1574 г. Граф Фериер де Совбьов разказва, че през 1788 г часовникът е биел.
През 1923 г. проф. Иван Батаклиев е фотографирал стария градски часовник. Това е единствената известна снимка и за съжаление не е достатъчно ясна.
Според някои сведения кулата е разрушена при голямото чирпанско земетресение през 1928 г. Тогава тя е била на близо 200 години.
Плочата с надписа е изчезнала преди около двадесет и пет години. До около 1980 г. камбаната на часовниковата кула се е пазела в училище "Георги Брегов", но следите й засега не са намерени. Ако надписът или камбаната се намерят, те ще бъдат монтирани на запазено за това място на новата кула. Останките от кулата ще бъдат запазени в съществуващия им вид и те са част от проекта за нова кула.

Проект “Компютри за България”-                         2008

На 3-ти септември 2008 РК Пазарджик отпразнува успешното приключване на поредния Матчинг грант проект заедно с Ротари клубовете от САЩ РК Сан Франциско, РК Белвю, РК Пало Алто, РК Университет на Пало Алто и РК Сънивейл. За трета година подред проектът е насочен към подобряване на образованието в града и предоставя съвременно компютърно и друго спомагателно оборудване за елитни училища и регионалната библиотека.

 

Тази година проектът обхвана пълно обзавеждане на един компютърен кабинет в гимназия „Иван Аксаков“ и откриването на 12 нови читателски компютърни места, както и закупуване на климатици, видео и друга техника в детския отдел на библиотеката на стойност $25000.

 

 

gg2.jpg

Инициатор и координатор при осъществяването на благородната инициатива отново беше Ангел Келчев, член на РК Сан Франциско и ПДГ на Ротаракт дистрикт в Калифорния.

 

В 11 часа в сградата на гимназията беше открит новият компютърен кабинет. На тържеството присъстваха кметът на Общината Тодор Попов, съветникът по въпросите на печата и културата
 към посолството на САЩ в София Катрин Ингменсън, ПДГ на дистрикт 2482 Наско Начев, много ротарианци от двата пазарджишки клуба и други гости. Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от члена на РК Пазарджик отец Николай Минеков. Директорката на гимназията г-жа Александра Полищук откри тържеството, като изрази огромната си благодарност към Ротари за неочаквания дар, който със сигурност ще позволи на не един млад талант да се развие. Президентът на РК Пазарджик Явор Анастасов поздрави присъстващите, изказа благодарност на всички участници в проекта и пожела на учители и ученици успех в усвояването на съвременни познания с помощта на новата придобивка. Кметът г-н Попов подчерта, че дългогодишното успешно партньорство между общината и Ротари за пореден път е родило обилни плодове. Ангел Келчев изрази своето и на партньорите от САЩ удовлетворение от резултатната съвместна работа, както и увереността, че тя ще продължи и занапред. В изказването си ПДГ Наско Начев наблегна на приноса на РК Пазарджик в осъществяването на мащабни хуманитарни проекти и със задоволство констатира, че клубът не само е от един от първите създадени в България, но и един от най-добре работещите клубове в дистрикта. Поздравления от американска страна отправи г-жа Катрин Ингменсън. Тържеството приключи с коктейл, организиран от домакините.

gg1.jpg

В 16.30 часа преустроените помещения на детския отдел на библиотеката не можаха да поберат всички гости, желаещи да споделят радостното събитие – откриването на 12 нови читателски компютърни места. Голяма част от обзавеждането, променило коренно облика на сградата, както и много нови книги и информация на CD и DVD също са част от дарението. От името на библиотеката г-жа Елена Маргова, кметът г-н Попов, Ангел Келчев и Явор Анастасов прерязаха трикольорната лента. След тържествения водосвет г-жа Маргова с нескрито вълнение в гласа си благодари на ротарианците, които за втора поредна година предоставят щедри дарения за ръководената от нея институция. Тя припомни особената заслуга за развитието на ползотворните контакти с Ротари на починалата в разцвета на силите си предишна директорка на библиотеката г-жа Румяна Врачева, чиято дъщеря бе гост на събитието. След прочувствените думи г-жа Маргова поднесе подаръци на Ангел Келчев и Явор Анастасов. От името на клуба приветствие произнесе вицепрезидентът Нина Лискова. Ангел Келчев подчерта, че сътрудничеството между българските и американските клубове е ярък пример за успешно прилагане на ротарианските идеи в международен план. Скъп гост на тържеството бе и ДГ на дистрикт 2482 д-р Любен Атанасов, който пожела на ротарианците от Пазарджик по-нататъшни успехи в благодарната им мисия в служба на обществото. Емоционалното събитие продължи с коктейл в лапидариума на Историческия музей, където в уютна обстановка участници и гости споделиха впечатленията си.

**************************************************
 
 
Проект “Компютри за България”-                         2007
 
 

На 3 септември 2007 г. станаха две важни събития за ротарианците от Ротари клуб Пазарджик.В изпълнение на международен проект между Ротари Интернешънал; РК Пазарджик;РК към Станфордският университет САЩ;РК Пало Алто САЩ и РК Белвю САЩ  се откриха 2 компютърни зали с пълно съвременно компютърно оборудване  в Езикова гимназия “Бертолд Брехт” и пълно компютърно оборудване за сектори,отдели и читални зали на регионална библиотека “Н.Фурнаджиев”.Цялостното дарение е на стойност 25000 $. Инициатор и ръководител на проекта беше Ангел Келчев-родом от Пазарджик и завършил Станфордският Университет.За втора поредна година изброените клубове правят подобно дарение.През 2006 г. бяха обзаведени две компютърни зали в Математическата гимназия Пазарджик също на стойност 25000 $.

be11.jpg

С това си дарение Ротари клуб Пазарджик и Ротари клубовете от САЩ за пореден път защитиха идеала на Ротари за безкористна служба на обществото.
Тържественото откриване на компютърните зали в езиковата гимназия “Бертолд Брехт” стана в 11,30 часа заедно с откриване на учебната година.Водосвет бе извършен от члена на РК Пазарджик отец Николай.Присъствуваха много ученици,учители,ротарианци и гости.Приветствия изнесоха директора на училището г-н Кишов и ротарианците Ангел Келчев и Тодор Атанасов.

be4.jpg

be9.jpg

 От 16,30 часа стана откриването на дарението в Регионалната библиотека.Заедно с домакините и приятелите от Ротари имаше много гости,общественици,както и кмета на общината Иван Евстатиев и председателя на Общинския съвет Тодор Попов.Приветствия направиха президента на РК Пазарджик инж.Иван Попов,Ротарианеца –почетен член на РК Пазарджик Ангел Келчев,кмета на общината и председателя на общинския съвет.
Президента на РК Пазарджик благодари на всички работили за реализирането и подкрепили проекта.Връчена бе грамота на Ангел Келчев-ръководител на проекта и на ротарианците от САЩ работили по проекта.
Всички ротарианци от РК Пазарджик и клубовете от САЩ показаха още веднъж , че с реализацията на хуманитарни,образователни и културни програми работят за разбирателство и мир между народите.
Трети септември 2007 г. ще остане в историята на РК Пазарджик като един хубав ден,един голям ден.

be1.jpg

**************************************************

 

Проект “Компютри за България”-2006

image7.jpg

mgschool.jpg

 На 03.07.2006г. с вълнуващо тържество в Математическа гимназия”Константин Величков”в гр.Пазарджик бяха открити два нови компютърни кабинети всеки с по 15 компютъра ,скенер,принтер,прожекционен апарат и екран плюс още 8 бр.компютърни конфигурации разположени в две други класни стаи.

Проектът е съвместно дарение на Ротари клубове от САЩ-Станфорд Ротаракт,Ротари Пало Алто,Ротари Белвил,Ротари Сънивейл,БиСиСи Тета Капа, Ротари клуб-Пазарджик и фондация Ротари.

Инициативата за дарението е на Ангел Келчев- възпитаник на гимназията,завършил Станфордския университет в САЩ и Президент на Станфорд Ротаракт и на ЛюбомирКелчев –член на Ротари клуб Пазарджик.

Стойността на дарението е 25 000 $.

Гости на тържеството бяха паст дистракт гуверньор Калчо Хинов,елект дистракт гуверньор Наско Начев,Председател на комисията по разширяването Симеон Кондов,Областен управител на област Пазарджик г-н Чолаков,Председател на Общинския съвет Тодор Попов,Зам.кмет г-жа Виолета Гиндева,Силвия Батилина,Джеси Челуста и ротарианци от Ротари клуб Пазарджик и Ротари клуб  Велинград.

С вълнуващи приветствия гостите подчертаха полезността на дарението и благодариха на Ротарианците за благородното дело и значимостта на ротарианската идея за помощ на образованието.В словото си Ангел Келчев разказа за организиране на проекта и изрази идеята ,че истински патриот е не този който демонстрира колко се гордее с Родината си а онзи който независимо къде живее се учи и работи така ,че Родината да се гордее с него.

В приветствието си г-н Петър Христов-Президент на РК Пазарджик, изрази идеята,че дарението дава възможност за свободен достъп до най-ценните продукти-информация и знание.Той пожела на младите хора в това училище да се реализират истински в съвременния свят в който границите стават все по-маловажни,а възможностите за развитие все по-големи.

Лентата прерязаха Ангел Келчев и Областния управител г-н Чолаков.Водосвет на компютърните кабинети направи отец Николай Минеков-член на РК Пазарджик.

Това е четвъртото значимо дарение осъществено съвместно с РК от други страни което РК Пазарджик прави в дванадесет годишната си история.

В приятелски разговори след официалната част Ангел Келчев, който вече е гуверньор на област в Калифорния с 70 Ротаракт клуба и Президента на РК Пазарджик Петър Христов изразиха желание за нови съвместни проекти.

Снимки на един от компютърните кабинети преди и след дарението  в МГ"К.Величков" Пазарджик

image8.jpg

image11.jpg

2006c_lg.gif

dom1.jpg

ПРОЕКТ " ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОМ ЗА БЕЗПРИЗОРНИ ДЕЦА"
 На 21.09.2003 година Ротари клуб Пазарджик достигна до финала на едно щастливо събитие – открит бе Дома за безпризорни деца. Ротари клуб Пазарджик пое идеята от германските приятели за реализирането в България на проекта, който има дълга история.
 

Моля кликнете върху снимките за да видите видео за дарението, както и дарението за болница Пазарджик.

dom4.jpg

Събраните дарения в размер на 600 000 лева осигуриха и строежа, и издръжката на приюта за пет години. След като обсъди предимствата, борда реши средствата от Германия да бъдат прехвърлени през Българския Червен кръст, който подпомогна акцията и стопанисва дома.

Международната инициатива „Деца в беда” е създадена през 1992 г. от главния репортер, ротарианеца Улрих Бееман - основен двигател на проекта. От немска страна активно участие взеха Йоханес-Карл Дитмар, собственик на вестника “Девезет”, принцеса Лили, принц Александър, Германския червен кръст от Хамелн-Пирмонт и много други. Това, че този дом се реализира, е заслуга и на всички ротарианци от Пазарджик.

Домът за безпризорни деца се намира в югоизточната част на града. Двуетажната сграда има разгъната площ от 400 м2 и имот от 1 900 м2. На разположение на децата са столова, кухня с домакинско помещение; четири спални за по пет деца със самостоятелни санитарни помещения, изолатор, душове и тоалетни; две занимални; детски и спортни площадки. За цялото обзавеждане на Дома ротари клубовете от Пазарджик и Бад Пирмонт осъществиха съвместно Matching Grand, с което осигуриха още 36 000 лева. В сградата с модерна архитектура и впечатляващ вътрешен дизайн, на разположение на децата е високо квалифициран персонал – биолог, психолог, социален педагог, теолог и педагог. Всички те се стремят да поставят основите на взаимното доверие между тях и децата, с което да улеснят интеграцията им в обществото. Социалнопедагогическа програма е насочена към деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. В Дома има добри условия за живот на 20 деца, медицинско обслужване и помощ в спешни случаи, грижа и облекло, възпитателни, спортни и културни занимания, образование (училище, професия), психологическа помощ за деца с проблеми, консултации за родители и др.

На церемонията по откриването присъстваха елект дистрикт гуверньора на Д-2480 Калчо Хинов, асистент гуверньора на Д-2480 Наско Начев, гости от Софийски, Пловдивски и други клубове, съпругата на президента г-жа Зорка Първанова и много официални гости.

ROTARY CLUB PAZARDZHIK
District 2482
BULGARIA
Чартиран: 06.12.1994 г., № в РИ 30479

Webmaster: segoviabg@gmail.com