ROTARY CLUB PAZARDZHIK - BULGARIA

ROTARY MARATHON 2012

Home
Our purpose
ROTARY MARATHON
MARATHON-Map
MARATHON-Rules
MARATHON-Registration
MARATHON-Results
MARATHON - Photo
Contact Us
Our Projects
Our Program
Members Page
News
Links

22  СЕПТЕМВРИ  2012               22 SEPTEMBER 2012

"BATAK" LAKE LAP - 2012"  

 
                   Генерален спонсор  на  маратона                         

„ ТОЙОТА-ТИКСИМ”  ЕООД,  гр. Пазарджик

 
 
ОБИКОЛКА НА ЯЗОВИР БАТАК

picture210abc.jpg

Цел: Популяризирането на здравословен начин на живот

Значимост: Организира се в чест на ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА - 22 СЕПТЕМВРИ, като Ротари мероприятие от Ротари клуб Пазарджик, Ротари клуб „Бесепара”-Пазарджик, Ротари Клуб Панагюрище и Ротари Клуб Велинград

РОТАРИ МАРАТОНА се провежда за първи път през 2006 г. Предстои шестата годишнина на маратона през 2011г. Основана идея на маратона е популяризиране воденето на здравословен начин на живот. Маратона е наследник  на туристическата обиколка “Алеко”, която е с над 25 годишна традиция.
Въвеждат се нови елементи, най- важният от които е себе познаването и възможността за самостоятелно определяне на темпото на придвижване на участниците. От тази гледна точка всеки участник прави заявка за дистанцията / 5 км ,10 км, 20 км, 41 км / която преценява, че може да преодолее за точно регламентираното за нея време .

Маратонът е изключително аматьорски - като потвърждение на този факт са и дистанциите от 5 и 10 км с контролни времена за преодоляването им от 40 мин и 1час и 20 мин.Това са времена, които с малко тренировка могат да се постигнат от всеки здрав човек. Те са напълно в духа на идеите на Ротари поради което са насочени към всички членовете на Ротари и техните семейства не само в България, но и в чужбина.  Дистанциите от 20км и 41 км са с лимитиращи времена 3ч 10мин и 6 часа съответно .Това са времена изключително слаби за професионални състезатели, но постижими от всеки здрав човек и съчетани с невероятно красива природа превръща маратона в неповторимо изживяване.

Очаквания: Превръщане на маратона в мероприятие на Дистрикта.

Старта е в 9.00 от хотел "КОС ХОЛ" в местността                „Цигов чарк” на 22. септември 2011 г.

Названието маратон идва от гръцкия град Маратони легендата, свързана с войника Фидипид. Според нея, през 490 пр.н.е.гръцкия стратег Милтиадзаповядва на известения с бързото си бягане Фидипид да стигне до Атина, за да извести жителите, че персите, начело с Дарийса отстъпили. Фидипид стига до Атинасмъртно уморен с думите: "Радвайте се, победихме!" и умира от умора. Няма обаче доказателсто, че това действително се е случило. Според гръцкия историк Херодот, Фидипид бягал от Атина до Спарта. Легендата, че е бягал от Маратон до Атина била създадена по-късно и се появява в произведението на ПлутархOn the Glory of Athens през 1 век от н.е. Интересен е факта, че действителното разстояние между мястото на Маратонската битка и Атина е 34,5 км, а не както сегашната дистанция на маратонското бягане - 42,195 км.

Идеята за организиране на маратон идва от френският професор Мишел Бреал, който иска да включи дисциплината в програмата на Олимпийските игри през 1896. Тази идея е подкрепена от Пиер дьо Кубертен, основателя на модерните игри. Гъркът Спиридон Луиспобеждава на игрите, като взема разстоянието за 2 часа, 58 минути и 50 сек, въпреки спирането за чаша вино. Женското маратонско бягане е въведено на олимпиадата в Лос Анжелиспрез 1984г.

 През годините дистанцията на маратонското бягане варира. По време на първата олимпиада през 1896 тя е била 40 km. Крайната точка на Олимпийския маратон през 1908 в Лондон бил променен, за да може да бъде наблюдаван от кралското семейство, от място, което е удобно за тях и така дължината на трасето станала 42.195 km. За следващите Олимпийски игри през 1912г., дължината била променена до 40.2 km, и отново променена до 42.75 km за олимпиадата през 1920г.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В MАРАТОНА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

 

БАТАК
Географско разположение и транспортна достъпност.

Община Батак е разположена в Западните Родопи на територия 667 кв. км, представляваща 15% от общата площ на Пазарджишка област. 90% от територията й е заета от гори.
Най-близко се намират Пазарджик и Пловдив. От столицата София се пътува по магистрала “Тракия” до Пазарджик, а оттам по добре асфалтирани пътища - до общинския център град Батак, разположен на 1036 м надморска височина в долината по двата бряга на Стара река. Заобиколен е от всички страни с хълмове (100-200 м над равнището му), а над тях се издигат върховетена Баташката планина, която на запад граничи с Чепинска река, на юг - с Доспатска река и яз. Доспат, на изток - с река Въча, и на север - с Тракийската низина.
До града и курорта Язовир Батак има удобен междуградски автобусен транспорт от Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград и Ракитово.
Природните дадености (ненарушена природна среда, разнообразен ландшафт, наличие на резервати, природни забележителности, водни ресурси, разнообразна флора и фауна) и самото местоположение на Батак са идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хобитуризъм, както и за зимни и водни спортове. Напоследък се практикува и фотолов.
Градовете Пещера и Брацигово - част от историческото наследство на България са разположени на 19км от Пазарджик.

Цигов чарк

Курортът Цигов Чарк се намира на 8км от гр. Батак и на 24км източно гр. Велинград на брега на язовир Батак по пътя между двата града.
Курортът е разположен в обширна открита местност със средна надморска височина 900-1100м и предлага отлични възможности за туризъм както през лятото, така и през зимата. Уникалното разположение на курорта на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186м), предлага отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото. През зимата работи новата ски писта “Цигов чарк”, която е отлична възможност за практикуване на ски спорт далеч от скъпите и луксозни курорти.
В околността са разположени множество хижи и хотели където можете да отседнете сред красотата и
кристално чистият въздух на Родопите.  През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности.

Язовир Батак

Курортът Язовир Батак, разположен в Родопите, е идеално място за отдих по всяко време на годината с добрата си база (10 000 легла) от всякакъв вид категории. Тук е изградена ски-писта “Батак”, разполагаща с алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000м). Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600м. Предстои изграждането на още четири ски-писти, писти за сноуборд (халфпайп) и за моторни шейни и ски-влек, което е най-големият проект на общината. Положението на ски-писта “Батак” е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски-влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. Осъществяването на проекта ще превърне Батак в един от най-модерните ски-центрове на България.
До града и курорта Язовир Батак има удобен междуградски автобусен транспорт от Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград и Ракитово.
Наред с язовир Батак като основни туристически локализации в Баташкия микрорайон се оформят и язовирите Беглика, Голям Беглик и Широка поляна, разположени в посока от север на юг и с растяща надморска височина.

ROTARY CLUB PAZARDZHIK
District 2482
BULGARIA
Чартиран: 06.12.1994 г., № в РИ 30479

Webmaster: segoviabg@gmail.com